Зелник с праз, гъби и маслини

праз

В българската кухня с праз се приготвят вкусни горещи супи, постни яхнии или с месо, добавя се в гювечи, комбинира се добре с други зеленчуци или с ориз. Той е важна съставка за традиционните нашенски специалитети лучник и зелник.

 

Зелник с праз, гъби и маслини

 

Необходими продукти:

 

800 г брашно

20 г мая за хляб

1 ч. л. захар

1 ч. л. сол

100 мл. олио

350 мл. вода

500 г праз

200 г гъби

100 г маслини без костилки

1 ч. л. лимонов сок

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Маята се размива в 5-6 супени лъжици хладка вода. Прибавят се 2 супени лъжици брашно и захарта. Оставя се да втаса 20 минути.

Останалото брашно се пресява, в него се прави кладенче и там се слага шупналата мая. Добавя се водата и се замесва тесто.

Готовото тесто се разделя на 3 топки, които се намазват с олио и се оставят да втасат половин час.

Две от топките се намазват отново с мазнина, слагат се една върху друга и се разточват на кръг, който е по-голям от диаметъра на тавата. Кората се слага в намазана с олио тава.

Междувременно празът е почистен от зелените части и нарязан на фини кръгчета,  гъбите се режат на дребно, а маслините – на тънки кръгчета. Плънката се приготвя като в 50 мл. загрято олио се запържва празът, прибавят се гъбите и маслините. Добавя се 50 мл. вода. Когато водата изври, плънката се подправя със сол, пипер и лимонов сок.

Готовият пълнеж се изсипва в тавата върху разстланото тесто. Третата топка тесто се разточва и с нея се покрива тавата. С долната кора се прави ръб. Отгоре се намазва с мазнина или жълтък и се пече в умерена фурна до зачервяване. Зелникът се сервира топъл.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори