В българската кухня с праз се приготвят вкусни горещи супи, постни яхнии или с месо, добавя се в гювечи, комбинира се добре с други зеленчуци или с ориз. Той е важна съставка за традиционните нашенски специалитети лучник и зелник.
Зелник с праз, гъби и маслини
Необходими продукти:
800 г брашно
20 г мая за хляб
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
100 мл. олио
350 мл. вода
500 г праз
200 г гъби
100 г маслини без костилки
1 ч. л. лимонов сок
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Маята се размива в 5-6 супени лъжици хладка вода. Прибавят се 2 супени лъжици брашно и захарта. Оставя се да втаса 20 минути.
Останалото брашно се пресява, в него се прави кладенче и там се слага шупналата мая. Добавя се водата и се замесва тесто.
Готовото тесто се разделя на 3 топки, които се намазват с олио и се оставят да втасат половин час.
Две от топките се намазват отново с мазнина, слагат се една върху друга и се разточват на кръг, който е по-голям от диаметъра на тавата. Кората се слага в намазана с олио тава.
Междувременно празът е почистен от зелените части и нарязан на фини кръгчета, гъбите се режат на дребно, а маслините – на тънки кръгчета. Плънката се приготвя като в 50 мл. загрято олио се запържва празът, прибавят се гъбите и маслините. Добавя се 50 мл. вода. Когато водата изври, плънката се подправя със сол, пипер и лимонов сок.
Готовият пълнеж се изсипва в тавата върху разстланото тесто. Третата топка тесто се разточва и с нея се покрива тавата. С долната кора се прави ръб. Отгоре се намазва с мазнина или жълтък и се пече в умерена фурна до зачервяване. Зелникът се сервира топъл.
Напиши коментар