Турската Имамбаялдъ е едно от най-известните балкански ястия с патладжан. То е много популярно и у нас и се приготвя от патладжан с добавка на лук, чесън, чушки и домати. Името на ястието означава буквално „имамът припадна“. Легендата разказва как един имам припаднал от наслада, след като опитал за първи път тази гозба. Може да го консумирате като основно ястие, но също и като предястие или гарнитура. Би могло да мине дори за разядка. По-рядко това ястие се приготвя със сос, но си струва да пробвате оригиналната турска рецепта, която ви предлагаме днес.
Необходими продукти:
7-8 средни патладжана
4 глави лук
1 глава чесън
3 домата
4 зелени чушки
1 с. л. зехтин
Сол
Черен пипер
1 ч. л. захар
Олио за пържене
2 чаши гореща вода
Пресен магданоз
за доматения сос:
3 супени лъжици зехтин
Половин чаша настъргани домати
1 чаена лъжичка доматено пюре
Начин на приготвяне:
Разрежете патладжаните на две половини по дължина, без да режете дръжките. Накиснете в подсолена вода за 10 минути, за да премахнете горчивината. Отцедете и подсушете с хартиена кърпа.
Обелете и нарежете лука на полумесеци. Пресовайте или счукайте чесъна. Обелете и нарежете доматите на кубчета. Чушките се почистват, разполовяват и нарязват на дребно.
Загрейте една супена лъжица зехтин в тигана. Добавете лука и солта и запържете. Добавете чесъна, доматите, чушките, захарта и черния пипер. Оставете плънката да къкри 10 минути на слаб огън.
Загрейте слънчогледовото олио в тиган. Запържете леко патладжаните от двете страни в сгорещеното олио. Извадете пържените патладжани върху хартия, за да отстраните излишното олио.
Поставете патладжаните на разстояние един от друг в тава. Напълнете ги с приготвената плънка. Добавете 2 чаши гореща леко подсолена вода отстрани. Покрийте съда с фолио или с капак. Гответе във слаба фурна около 20 минути.
За да приготвите доматен сос, загрейте зехтин в тиган. Добавете настърганите домати и доматеното пюре и оставете да заври.
Прехвърлете соса в чиния за сервиране. Отгоре наредете патладжаните и ги поръсете със ситно нарязан магданоз. Ястието се сервира студено.
Напиши коментар