Супа от праз лук с ориз

супа с праз

Вкусът на праза се смята за по-фин от този на обикновения лук. Той е един от зеленчуците, който може да бъде използван в почти всички видове супи и ястия. Наличен е през цялата година, но традиционно на него се набляга най-много през зимата. Често се използва суров в апетитни зимни салати. Класика у нас е армеевата (зелевата) чорба с нарязан в нея праз, която се яде като студена супа. Друга идея за супа с праз е следната:

 

Супа от праз лук с ориз 

 

Необходими продукти:  

3-4 стръка праз лук

1/2 ч.ч. ориз

1-2 моркова

Около 2,5 л вода

100 мл. зелев сок

4-5 с.л. домати от консерва

2 бр. сушени чушки

1 равна с. л. брашно

1 ч. л. червен пипер

сол

черен пипер

чубрица

магданоз

Начин на приготвяне:


Празът се почиства и се нарязва на кръгчета. Задушава се заедно с нарязания или настърган морков в няколко супени лъжици олио и 2-3 лъжици вода. Като омекнат зеленчуците и останат на мазнина, поръсваме червения пипер и брашното. Разбъркваме и добавяме доматите от консерва. Прибавяме сол, черен пипер, чубрица и нарязана на дребно сушена чушка. Наливаме гореща вода и зелевия сок и след като заври слагаме половин чаша ориз. Ако искате супата да е по-гъста, сложете повече ориз.  Варим до готовност на ориза. При необходимост доливаме топла вода по време на варенето.

Накрая за по-свеж вкус поръсваме супата със ситно нарязан магданоз.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори