Вкусът на праза се смята за по-фин от този на обикновения лук. Той е един от зеленчуците, който може да бъде използван в почти всички видове супи и ястия. Наличен е през цялата година, но традиционно на него се набляга най-много през зимата. Често се използва суров в апетитни зимни салати. Класика у нас е армеевата (зелевата) чорба с нарязан в нея праз, която се яде като студена супа. Друга идея за супа с праз е следната:
Супа от праз лук с ориз
Необходими продукти:
3-4 стръка праз лук
1/2 ч.ч. ориз
1-2 моркова
Около 2,5 л вода
100 мл. зелев сок
4-5 с.л. домати от консерва
2 бр. сушени чушки
1 равна с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
Начин на приготвяне:
Празът се почиства и се нарязва на кръгчета. Задушава се заедно с нарязания или настърган морков в няколко супени лъжици олио и 2-3 лъжици вода. Като омекнат зеленчуците и останат на мазнина, поръсваме червения пипер и брашното. Разбъркваме и добавяме доматите от консерва. Прибавяме сол, черен пипер, чубрица и нарязана на дребно сушена чушка. Наливаме гореща вода и зелевия сок и след като заври слагаме половин чаша ориз. Ако искате супата да е по-гъста, сложете повече ориз. Варим до готовност на ориза. При необходимост доливаме топла вода по време на варенето.
Накрая за по-свеж вкус поръсваме супата със ситно нарязан магданоз.
Напиши коментар