Празът е източник на много витамини - А, С, К, В9, B1, B2, B3, B6, Е, а също съдържа минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Освен тях, той е богат и на полифеноли, които имат антиоксидантно действие. Празът помага в борбата с инфекциите, подпомага отслабването и предпазва от затлъстяване. Той е чудесен за консумация през зимния период. Баницата с праз също е чудесен избор за зимната трапеза. Тя може да се хапне просто за закуска или вечеря с айрян или кисело мляко, но също подходяща и за посрещането на гости. Може да сервирате баницата с праз самостоятелно или като предястие по време на зимните празници.
Баница с праз лук
Необходими продукти:
1 пак. листи за баница (500 г)
5 яйца
350-400 г сирене
Около 600 г праз лук
1 ч. ч. кисело мляко (200 г)
100 мл. олио
100 г краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
100 мл. газирана вода
сол
Щипка черен пипер
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистете праза и го нарежете на кръгчета. Задушете го за няколко минути в 50 г. загрято краве масло, смесено с 1 лъжица олио, посолете на вкус и добавете щипка черен пипер.
Разбийте 4 яйца, добавете към тях киселото мляко със содата, натрошеното сирене и задушения праз. Сложете в тавата 1 лист, намажете го с олио и сложете отгоре още един лист. Разпределете част от плънката и сложете отгоре нов лист. Също го намажете с малко олио, сложете нов лист и намажете с плънка. Продължете така, докато свършите листите. Нарежете суровата баница на парчета и пригответе заливката. Разбийте в купата, в която е била плънката, едно яйце и го смесете с газираната вода. Залейте баницата и отгоре разпределете малки парченца краве масло. По желание поръсете със сусам.
Загрейте предварително фурната на 180 градуса и сложете баницата. Печете около 35-40 минути, като след първите десетина минути можете да намалите на 170 градуса. След като извадите баницата, я напръскайте с вода и покрийте с кърта. Оставете я така за десетина минути. След това нарежете по следите от първото нарязване и сервирайте. Подходящо е да сервирате към нея кисело мляко.
Можете да си приготвите вита баница от същите продукти. Първо вземете един лист и го намажете с олио, покрийте го с втори лист и сложете плънка. Навийте на рехаво руло двата листа и ги сложете в кръгла тавичка. Продължете със следващите два листа, като при подреждането свързвайте края на едното руло с другото. Накрая залейте със заливката.
Напиши коментар