За сушене са необходими здрави чушки, които не са от най-месестите. Най-добре се сушат червените чушки. Оставете ги за три дни в проветриво помещение, като ги подредите на разстояние една от друга. След това изберете най-здравите чушки, без петна и гнили места. Чушките се нанизват, като с игла се пробожда дръжката им или всяка дръжка се връзва. Между чушките на наниза трябва да се остави достатъчно разстояние, за да не се докосват и да има достатъчен достъп на въздух. Те се закачат на закрито проветриво място и така изсъхват. Сушат се много добре и на слънце, но вечер трябва да се прибират, за да не се овлажнят. В резултат на това чушките стават хрупкави и чупливи.
За да се сготвят, трябва да се изплакнат със студена вода, след това се накисват в топла вода, за да набъбнат, и се отстраняват семките. Чушките се пълнят или се натрошават на парчета и се добавят в ястия. От сушени чушки се прави вкусна зимна салата – съвсем леко се запичат, без да почерняват, натрошават се и се добавя лук или праз, олио, оцет и подправки на вкус.
По същия начин се сушат и люти чушки.
Чушките могат да се изсушат и нарязани на парчета. Те се почистват от семките и дръжките, разрязват се на две или на четири части, или пък на ленти. Слагат се във вряща вода и се варят десет минути на бавен огън. След това се подсушават на решетка или сушилник за съдове. Чушките се сушат на фурна с отворена вратичка на температура 60 градуса.
Можете да ги изсушите и на слънце, като ги разпределите върху хартия и покриете с марля. Нарязаните сушени чушки се съхраняват в найлонови пакети или в затворени буркани.
Пълнени сушени чушки с орехи
Продукти:
12 сушени чушки
4 глави лук
2 ч.ч. счукани орехи
3/4 ч.ч. зехтин
3 с.л. доматено пюре
черен пипер на вкус
сол
джоджен
червен пипер
Приготвяне:
Чушките се заливат с врящата вода и се оставят настрани. Задушава се ситно нарязаният лук в зехтина, орехите. Добавя се доматената паста, черният пипер, магданозът и джодженът. Овкусява се със солта. Чушките се пълнят и подреждат в намаслена тавичка. Заливат се с водата, в която бяха киснати и се пече на умерена температура.
Напиши коментар