Сушени чушки за зимата

През зимата сушените чушки присъстват в кухнята на българите, а за Бъдни вечер трапезата е направо немислима без традиционните сушени чушки, пълнени с боб. Нанизите сушени чушки могат да служат за украса на кухнята.

Сушени чушки за зимата

За сушене са необходими здрави чушки, които не са от най-месестите. Най-добре се сушат червените чушки. Оставете ги за три дни в проветриво помещение, като ги подредите на разстояние една от друга. След това изберете най-здравите чушки, без петна и гнили места. Чушките се нанизват, като с игла се пробожда дръжката им или всяка дръжка се връзва. Между чушките на наниза трябва да се остави достатъчно разстояние, за да не се докосват и да има достатъчен достъп на въздух. Те се закачат на закрито проветриво място и така изсъхват. Сушат се много добре и на слънце, но вечер трябва да се прибират, за да не се овлажнят. В резултат на това чушките стават хрупкави и чупливи.

За да се сготвят, трябва да се изплакнат със студена вода, след това се накисват в топла вода, за да набъбнат, и се отстраняват семките. Чушките се пълнят или се натрошават на парчета и се добавят в ястия. От сушени чушки се прави вкусна зимна салатасъвсем леко се запичат, без да почерняват, натрошават се и се добавя лук или праз, олио, оцет и подправки на вкус.

По същия начин се сушат и люти чушки.

Чушките могат да се изсушат и нарязани на парчета. Те се почистват от семките и дръжките, разрязват се на две или на четири части, или пък на ленти. Слагат се във вряща вода и се варят десет минути на бавен огън. След това се подсушават на решетка или сушилник за съдове. Чушките се сушат на фурна с отворена вратичка на температура 60 градуса.

Можете да ги изсушите и на слънце, като ги разпределите върху хартия и покриете с марля. Нарязаните сушени чушки се съхраняват в найлонови пакети или в затворени буркани.

 

Пълнени сушени чушки с орехи

 

Продукти:

 

12 сушени чушки

4 глави лук

2 ч.ч. счукани орехи

 3/4 ч.ч. зехтин

3 с.л. доматено пюре

черен пипер на вкус

сол

джоджен

червен пипер

 

Приготвяне:

 

Чушките се заливат с врящата вода и се оставят настрани. Задушава се ситно нарязаният лук в зехтина, орехите. Добавя се доматената паста, черният пипер, магданозът и джодженът. Овкусява се със солта. Чушките се пълнят и подреждат в намаслена тавичка. Заливат се с водата, в която бяха киснати и се пече на умерена температура.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори