За приготвянето на сладкиши ягоди трябва да се избират добре узрели, но твърди плодове. Имайте предвид, че за разлика от някои други плодове, ягодите не стават по-сладки, след като бъдат набрани.
Необходими продукти:
300 г ягоди
4 яйца
1 малко пак. масло – 125 г
1,5 ч. ч. захар
2,5 ч. ч. брашно
Още малко брашно за овалване на плодовете
1 ч. ч. прясно мляко
1 бакпулвер
1 пак. ванилена захар или ванилия
1 с. л. ром или коняк
Начин на приготвяне:
Почистете ягодите и ги нарежете, ако са големи. Поръсете ги с 1 чаена лъжица брашно. Овалването се прави, за да не потънат на дъното на формата за печене и да образуват дупки в сладкиша.
Отделете белтъците на яйцата от жълтъците. Разбийте белтъците със захарта и ванилената захар до сняг с помощта на миксер.
Жълтъците разбийте с маслото, млякото и брашното. Добавете белтъчната смес и разбъркайте внимателно сместа, жалателно с шпатула. След това добавете бакпулвера и ром или коняк за ароматизиране, но може и без алкохолната напитка.
В набрашнен ринг или кексова форма изсипете половината от сместа. Добавете набрашнените плодове и останалата смес за пандишпановия сладкиш.
Печете сладкиша на умерена температура около 35-40 минути. Пробвайте дали е готов с клечка, която трябва да излезе суха.
Напиши коментар