Агнешко фрикасе по гръцки

агнешко фрикасе

Фрикасето е месно ястие и може да бъде приготвено с птиче, агнешко, телешко, свинско, заешко или риба. Характерен за него е  светлият сос на основата на бульон, застроен с жълтъци, сметана и овкусен с лимонов сок и черен пипер. В сравнение с кашите фрикасето има по-рядък сос с леко кисел вкус. Има доста варианти на белия сос и спорове как да го приготвите, но рецептата за пиле  фрикасе си остава класика в домашната кухня.

Необходими продукти:

Около 600 г агнешко месо от бут или плешка

3 стръка зелен лук

2 стръка пресен чесън или 2 скилидки

Пресен копър

250 г спанак или маруля

1/2 ч.ч. зехтин или олио

2 с.л. масло

4 жълтъка

Сокът от 1/2 лимон, прясно изцеден

2 с. л.  кисело мляко с връх, по възможност овче

черен пипер на вкус

джоджен - 1 ч.л. сушен

сол на вкус

зеленчукови бульон

 

Начин на приготвяне:

 

Нарежете агнешкото на хапки, оваляйте в малко черен пипер и запържете в подходяща тенджера или касерола до златисто.

Към позапърженото месо сложете нарязаните зелен лук и чесън и бъркайте, докато омекнат.

Налейте зеленчуковия бульон, така че да покрива продуктите. Добавете джоджена и оставете да къкри 15-20 минути или до пълна готовност на агнешкото. Времето на готвене ще зависи от големината на късовете месо, както и от вида му. Ако течността е извряла, налейте още малко. Накрая сложете и ситно накълцаните маруля и спанак.

Разбийте жълтъците с лимоновия сок и малко сол. Трябва да започнат да побеляват и станат леко кремообразни. Тогава добавете и киселото мляко и към тази смес сипете два черпака от врящия бульон, след това върнете всичко в ястието.

Варете вкусното фрикасе още 5-6 минути на слаб огън при често разбъркване, за да не се пресече сосът, но да се сгъсти.

Поднесете агнешко фрикасе топло с хрупкав хляб.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори