Фрикасето е месно ястие и може да бъде приготвено с птиче, агнешко, телешко, свинско, заешко или риба. Характерен за него е светлият сос на основата на бульон, застроен с жълтъци, сметана и овкусен с лимонов сок и черен пипер. В сравнение с кашите фрикасето има по-рядък сос с леко кисел вкус. Има доста варианти на белия сос и спорове как да го приготвите, но рецептата за пиле фрикасе си остава класика в домашната кухня.
Необходими продукти:
Около 600 г агнешко месо от бут или плешка
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън или 2 скилидки
Пресен копър
250 г спанак или маруля
1/2 ч.ч. зехтин или олио
2 с.л. масло
4 жълтъка
Сокът от 1/2 лимон, прясно изцеден
2 с. л. кисело мляко с връх, по възможност овче
черен пипер на вкус
джоджен - 1 ч.л. сушен
сол на вкус
зеленчукови бульон
Начин на приготвяне:
Нарежете агнешкото на хапки, оваляйте в малко черен пипер и запържете в подходяща тенджера или касерола до златисто.
Към позапърженото месо сложете нарязаните зелен лук и чесън и бъркайте, докато омекнат.
Налейте зеленчуковия бульон, така че да покрива продуктите. Добавете джоджена и оставете да къкри 15-20 минути или до пълна готовност на агнешкото. Времето на готвене ще зависи от големината на късовете месо, както и от вида му. Ако течността е извряла, налейте още малко. Накрая сложете и ситно накълцаните маруля и спанак.
Разбийте жълтъците с лимоновия сок и малко сол. Трябва да започнат да побеляват и станат леко кремообразни. Тогава добавете и киселото мляко и към тази смес сипете два черпака от врящия бульон, след това върнете всичко в ястието.
Варете вкусното фрикасе още 5-6 минути на слаб огън при често разбъркване, за да не се пресече сосът, но да се сгъсти.
Поднесете агнешко фрикасе топло с хрупкав хляб.
Напиши коментар