Тарталети с ванилов крем и ягоди
Продукти:
200 г брашно
100 г масло (нарязано на парченца)
1 жълтък
3 с. л. ледена вода
1 к. л. бакпулвер
1 ванилия
2-3 с.л. пудра захар
за крема: 50 г захар, 4 жълтъка, 30 г царевично нишесте, 250 мл прясно мляко, 1 ч.л. ванилова есенция
за топинга от ягоди: 200 г пресни ягоди, 1 с. л. мед, 1 с. л. лимонов сок
Приготвяне:
Брашното, бакпулверът и пудрата захар се пресяват в купа. Към тях се добавя нарязаното на парченца масло. Омесва се за кратко, добавя се жълтъкът, ванилията и водата. Омесва се тесто. Оформя се на топка, която се увива с фолио и се поставя в хладилник за около 30-40 минути. Намазняват се с масло формичките за тарталети /могат да се купят от всеки магазин за стоки по левче/. От тестото се късат малки парчета, които се разточват с точилка на кръгове малко по-големи от формите. Тестото се притиска с пръсти плътно по стените и дъното на формичките. Излишното тесто в горната част на формите се маха. Дъното на всяка оформена по този начин тарталета се надупчва с вилица. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна до придобиване на лек златист цвят. Оставят се да изстинат и чак тогава се пълнят с крем.
Приготвя се кремът: Млякото се загрява в тенджерка на умерен огън, докато почти започне да завира. Разбъркайте жълтъците със захарта, докато сместа побелее. Добавете царевичното нишесте и объркайте добре. Към получената смес от яйцата, захарта и нишестето се добавя и врялото мляко, но на тънка струйка. Сместа се връща в тенджерата и се слага на котлона. Разбърква се непрекъснато около 3-4 минути, докато се сгъсти. Маха се от котлона и се добавя ванилията. Тенджерката с готовия крем се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка, докато изстива. Оставя се да изстине напълно.
Приготвяне на топинга и сглобяване: Почистените, измити и нарязани на четвъртинки ягоди се смесват с меда и лимоновия сок. Оставят се да престоят 10-ина минутки и ако пуснат много сок, се прецеждат. Върху тарталетите се слага от изстиналия млечен крем, а отгоре една лъжица от ягодите.
Руло от белтъци със сметана и ягоди
Продукти:
За блата:
4 белтъка
125 мл бяла захар
50 мл кафява захар
1 с.л. гореща вода
1 с. л. оцет (бял или оризов)
За пълнежа:
250 г сладкарска сметана (бита сметана, течна около 30% масленост)
1 с.л. захар
около 500 г ягоди
около 200 г череши (по желание)
сокът на половин лимон
1 – 2 с.л. захар
Приготвяне:
Фурната се включва на 150 градуса. Белтъците и захарта се смесват в голяма купа и се бият на най-силната степен на миксера за около 5 мин. до получаване на смес с консистенция на бита сметана.
Добавя се горещата вода и оцетът и се разбива за около 20–30 секунди на най-слабата степен на миксера (само колкото съставките да се размесят добре). Сместа се изсипва върху хартия за печене, поставена върху голяма тава. Оформя се правоъгълен лист с приблизителни размери 25/35 см и дебелина около 1 см. Пече се около 20 мин. на 150 градуса. Блатът се изважда от фурната и се оставя да изстине. След това се отлепя внимателно от хартията с помощта на остър нож.
Ягодите се почистват и нарязват, добавят се нарязани наполовина череши, поръсват се със захарта и лимоновия сок. Разбъркват се и се оставят
Напиши коментар