Понякога наричат разядките зеленчуковите хайвери, защото те са страхотно мезе за лятната трапеза. Те са леки, имат свеж вкус и са харесвани от всички.
Те най-често се приготвят от тиквички, печени чушки, патладжани, домати, люти чушки и други зеленчуци и подправки. Към тях се добавят често се добавят сирена, сметана и майонеза. Чесънът лютите чушки се използва често за придаването на по-пикантен вкус. На разядките им отиват традиционните зелени подправки копър и магданоз. Подходящо е включването на орехи или други ядки в рецептите.
Зеленчуците за разядките може предварително да изпечете във фурна или на скара. Към тях може да сервирате сирене, а хубавото и добре изстудено питие ща добави още чар на лятната трапеза.
Необходими продукти:
2 тиквички
1 патладжан
2 червени чушки
2 домата
1 глава лук
1 морков
1 ч. л. червен пипер
2 с. л. зехтин
Сол
Щипка черен пипер
Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме всички зеленчуци, слагаме в тава и ги мятаме във фурната, загрята на 200 градуса да се пекат. Моркова слагаме да се свари добре на котлона. Когато зеленчуците започнат да потъмняват отгоре, ги махаме.
Слагаме ги в найлонов плик с малко сол и ги оставяме около 20 минути да се задушат. След това ги обелваме внимателно и ги нарязваме на парчета, без значение дали са малки или големи, защото ще се пасират.
Лука нарязваме на много ситно и го слагаме с малко олио на котлона да се запържи за около 3-4 минути. Изсипваме всичко в блендер, като добавяме и черен пипер, червен пипер, сол и магданоз. Пасираме много хубаво всичко.
При сервирането можете да добавите към разядката натрошени сирене.
Приготвената зеленчукова разядка може да се сипе в буркан и да се съхрани за няколко дни в хладилника, а ако желаете можете дори да я стерилизирате и да имате вкусна салата за зимата.
Напиши коментар