Мариновани свински ребърца на скара
Приготвянето на ребърца на скара изглежда проста работа, но не винаги любителите на месни специалитети остават напълно доволни от вкуса и сочността. Тайната е в маринатата, която ще направи месото на ребърцата по-крехко и ароматно. Тя съдържа много съставки, но нека това не ви спира, защото се приготвя лесно, а крайният резултат си заслужава.
Свински ребърца на скара
Необходими продукти:
1 кг свински ребра
За маринатата:
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 домат
4 с.л. гъсто доматено пюре
4 с.л. винен оцет
4 с. л. захар
1 с. л. мед
1 с. л. горчица
1 ч.л. червен пипер
2-3 щипки лют червен пипер
черен пипер на вкус
1 ч. л. сол или на вкус
2-3 с. л. сол
Начин на приготвяне:
Накълцайте ситно лука и чесъна и сложете да се запържи за кратко в предварително загрятата мазнината. Добавете ситно нарязания домат, доматеното пюре, оцета и меда. Разбъркайте и посолете на вкус. Добавете черен и червен пипер, захарта и горчицата и оставете да къкри за 5-10 минути.
Така приготвения сос за ребърца пасирайте до еднородна смес. Сипете нарязаните свински ребърца в голям плик, полейте соса, затворете плика и хубаво раздрусайте. Оставете в хладилника за 1 нощ, а ако нямате толкова време, нека ребърцата да се овкусят поне за 2-3 часа.
След това изпечете маринованите ребърца на загрята намазнена скара, като от време на време с помощта на четка ги мажете с маринатата. Когато ги сваляте от скарата, ги прибирайте в йенски съд, за да не изстиват.
Поднесете мариновани ребърца на скара с богата зелена салата с варени яйца. Към това вкусно месно блюдо върви и добре изстудена бира.
Напиши коментар