Стерилизирани чушки с чесън и оцет

чушки в буркани

Печените чушки в буркани са сред най-традиционните български консерви в буркани. И досега във вилните зони и в дворовете на къщи пекат пиперките на тенекия, но днес повечето домакини предпочитат по-практичния чушкопек. След това чушките се редят направо в чист и добре подсушен буркан. На дъното обикновено се слагат два стрити аспирина, които понякога се  смесват с лъжичка сол. От тази смес се ръси и между чушките, които леко се притискат за да се съберат повече. Отгоре отново се слага от аспирина и бурканът се затваря веднага. Не е нужна стерилизация, ако чушките наистина са достатъчно горещи. Но ако не са горещи, то е необходимо да се стерилизират. След като бурканът изстине, капачката трябва да е хлътнала, за да сте сигурни, че консервата ще е трайна.

Необходими продукти:

3 кг червени чушки

1 глава чесън

1 равна ч. л. сол във всеки буркан

2 с. л. оцет във всеки буркан

 

Начин на приготвяне:

 

Поставяме чушките в тава, в която предварително сме поставили хартия за печене. Печем във фурна на 250 градуса за 20 минути.

 Докато чушките се пекат обелваме и нарязваме чесъна на дребно. Изваждаме чушките от фурната и ги обръщаме и печем за още 5 минути. След като мине посоченото време изваждаме чушките в тенджера с капак и ги оставяме да изстинат. 

След като чушките вече са изстинали ги обелваме и почистваме от семките. Прецеждаме сока от чушките от семките.

 Използваме чисти буркани, слагаме чушка и чесън, така докато се напълни. Добавяме по 1/2 чаена лъжица сол във всеки буркан, по 2 супени лъжици оцет, който е препоръчително да е 9% и наливаме равномерно във всеки буркан прецедения сок от чушките. Почистваме добре горната част на буркана. Затваряме бурканите с чисти и нови капачки.

На дъното на една голяма тенджера поставяме кухненска кърпа и бурканите върху кърпата. Наливаме вода в тенджерата и я слагаме на котлон. След като водата заври, варим за 20 минути. Съхраняваме бурканите на тъмно и хладно място.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори