Риба магданозлия
Продукти:
1 кг риба по избор
връзка магданоз
1 лимон + още един за украса
скилидки чесън
7-8 маслини
1/2 ч.ч. олио
черен пипер
червен пипер
сол
2 ч.ч. вода
4-5 варени картофа за гарнитура
Приготвяне:
Рибата се почиства, измива, нарязва и се поръсва с черния пипер. Оставя се за един час на студено. В половината мазнина и малко вода се задушава за кратко нарязаният магданоз. Добавя се рибата, нарязаният чесън и малко вода. Посолява се и се оставя да се задуши. Когато рибата е готова, се изважда. В чиниите за сервиране се слагат по две половинки варен картоф и парчета риба. Магданозеният сос се подправя с лимоновия сок, червения пипер и останалата мазнина. С него се залива рибата и се гарнира с маслините. Украсява се с клонче пресен магданоз и резен лимон.
Пържоли от шаран с гъби
Продукти:
1 кг шаран
3 супени лъжици лимонов сок
2 чаени лъжици черен пипер
1 чаена чаша галета
1 глава лук
200 грама гъби
15-20 маслини
олио и сол на вкус
Приготвяне:
Нарязваме рибата на филии и поръсваме с лимонов сок. След 15 минути посоляваме пържолите, поръсваме с черния пипер, овалваме ги в галета и пържим в силно загрята мазнина, докато станат златистокафяви. Изваждаме пържолите в съд, който държим на топло, а в същата мазнина запържваме нарязания на тънки филии лук. След 5-6 минути прибавяме нарязаните на малки парченца гъби. Захлупваме и задушаваме сместа 15 минути на умерен огън. Накрая слагаме почистените от костилките маслини. Поднасяме заедно с рибните пържоли.
.
Напиши коментар