Добавете това в заливката на мусака от тиквички, за да бухне

Мусака с тиквички, кайма и картофи

Добавете това в заливката на мусака от тиквички,  за да бухне

Знаете ли какво да добавите към традиционната заливка за мусака от тиквички? Просто налейте и малко бира. От нея яйцата ще шупнат и заливката ще стане бухнала и с приятен загар. 

А ето и цялата рецепта за мусака с тиквички, кайма и картофи:

 

Необходими продукти:

 

2 тиквички

500 г кайма

500 г картофи

    2 домата

    1-2 моркова

    1 глава лук

    пресен копър

    пресен магданоз

    3 с.л. олио

    1/2 ч.л. кимион

    1/2 ч.л. чубрица

    1 ч.л. червен пипер

    черен пипер

    сол

 

    за заливката:

    2 яйца

    2 с.л. брашно

    200 г кисело мляко

    50 мл. бира

    захар

    сол

 

Начин на приготвяне:

 

Лукът и морковите се нарязват на дребни кубчета. Загрява се олиото и в него се запържват лукът и морковите. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на трохи. Може към каймата да се добави мъничко вода, за да се разтроши по-лесно. Овкусява се с подправките – чубрица, червен пипер, черен пипер, кимион по желание. Добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. Слагат се нарязаните магданоз и копър.

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, заедно с тиквичките. Слагат се в намазнена с олио тава, разбърква се с каймата и се сипва топла вода, колкото да покрие продуктите. Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна. Мусаката се пече докато почти изври водата първо на 200 градуса, а след това може да се намали температурата на 180 градуса.

Междувременно се приготвя заливката. Яйцата се разбиват с брашното, киселото мляко, бирата, 1 щипка сол и 1 щипка захар. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече и придобие приятен загар отгоре.

Ястието се поднася с кисело мляко, а отстрани можете да сложите пресен лук или  пресен чесън.

 

 

 

1 Коментара

Напиши коментар

Затвори
Ани
30.05.2024 • 13:57 ч.

Интересно предложение, ще опитам!