Печен конфитюр от праскови и сливи

конфитюр

Конфитюрите от праскови и сливи са много ароматни и вкусни, но ако смесите тези два популярни плода резултатът ще се умножи по две. Можете да избегнете досадното въртене около котлона, отпенването и пръскането наоколо, ако направите сладкото печено на фурна. За още по-добър вкус и аромат добавете орехи и канела. Ако харесвате миризмата на индрише, можете да сложите 1-2 листенца, които да извадите след опичането. 

Необходими продукти:

1,5 кг сини сливи

1 кг праскови

1,5 кг захар

1 с. л. ябълков оцет

1 к. ч. вода

1 ч. ч. орехи

1 ч. л. канела по желание

1 ч. л. с връх лимонтузу

 

Начин на приготвяне:

Измийте добре сините сливи една по една, за да се опитате да махнете доколкото можете восъчния налеп по тях. Разрежете почистените сливи на четвъртинки, като  махнете костилките. Измийте прасковите, като отстранете мъха по тях. Нарежете ги на дребни кубчета. В голяма тава изсипете сливите и прасковите и върху тях посипете захарта, разбъркайте ги. Оставете плодовете да престоят няколко часа, като от време на време ги разбърквате. Смесете оцета и водата и ги добавете в сместа.

Тавата се слага във фурната, включена на 180 градуса. Следете конфитюра докато заври, за да не кипне. След това разбъркайте и намалете на 160 градуса. Този конфитюр може да не се отпенва, за разлика от варения.

Конфитюрът се пече, докато сиропът се сгъсти. Това става за около 1 час. Направете проверка за желаната гъстота като капнете капка върху порцеланова чиния. Готовата смес не трябва да се разлива.

След това прибавете канелата, лимонотузуто и орехите. Конфитюрът се разбърква добре е се оставя да къкри още 4-5 минути. Изсипва се горещ в сухи и затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу. Бурканите се съхраняват на хладно и тъмно място.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори