В силистренското село Смилец може да опитате неустоим динен маджун и уникална домашна баница

По традиция програмата предвижда конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори

В силистренското село Смилец може да опитате неустоим динен маджун и уникална домашна баница

В силистренското село Смилец започна подготовката за традиционния Национален фестивал на динения маджун. Това съобщиха от община Силистра, които, заедно с читалище "Светлина - 1906" и кметското наместничество в Смилец, са организатори на проявата.

Тази година празникът ще се проведе на 30 август. По традиция програмата предвижда конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори. Ще има и ревю на народни носии и накити, представени от деца.

Празникът ще бъде съпроводен с богата фолклорна програма. Подготовката за събитието започва със засяване на бостан още през пролетта. Целта е да се покаже целият процес "от нивата - до тавата".

За да се приготви диненият мед (маджун), дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му.

В земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете и изход за дима. Диненият мед се е използва от стари времена като подсладител.

Може да се консумира и от диабетици. Целта на празника е да насърчава приемствеността на традициите между поколенията.

 

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори