Първият порив на повечето хора, които чувстват тежест след многото изядени тежки храни, е въобще да не хапват нищо през следващите дни. Това обаче едва ли е осъществимо за повечето, а и не е нужно. Освен това диетолозите препоръчват да продължите да се храните редовно – сутрин, обед и вечер, но с по-здравословни неща и в по-ограничени количества. Можете да си позволите дори и две подкрепящи закуски, стига те да не са парче баница или торта, а чаша айрян или един плод. Гладуването през деня поради липса на време и преяждането вечер е най-лошото, което си причиняваме. След лишаването от няколко приема на храна, които организмът е програмиран да получава, първата хапка, която му подадем, той насочва към резервите си, които са предимно под формата на мазнини.
А ако още са ви останали продукти от празничната трапеза, най-лесният начин да се отървете от тях и едновременно с това да приготвите нещо вкусно е да си направите гювече.
Следпразнично гювече
Необходими продукти:
Сирене
Кашкавал
Шунка, филе или колбас
Пресни домати или от консерва
Люта чушка – прясна или маринована
Бучка краве масло или олио
Начин на приготвяне:
В това гювече може да използвате останали продукти от празничното пазаруване. Количествата са според наличностите и въображението ви. Комбинациите също са много, а добрият резултат винаги е гарантиран.
Нарежете сиренето или го натрошете. Част от кашкавала също нарежете на кубчета, а друга част запазете за настъргване отгоре.
Подгответе керамични гювечета или такива от огнеупорно стъкло с капачета.
На дъното на всяко гювече сложете малко краве масло или олио. След това сложете 2-3 резенчета домати или 1-2 супени лъжици домати от консерва. Върху тях сложете сирене и кашкавал, като сиренето трябва да преобладава. Ако имате печени чушки, добавете парченца от тях. Отгоре наредете парчета шунка, филе или някакъв колбас, какъвто ви е останал в хладилника. Можете да направите гювечетата и без месен продукт. Отново сложете парченца домати или от консерва. Полейте с още една лъжица олио или разпределете малки парченца краве масло. Настържете останалия кашкавал и забучете по една чушка във всяко гювече.
Сложете гювечетата в студена фурна и ги печете на умерена температура. Към края махнете капачетата, да се запече по-добре кашкавалът. Преди сервирането им можете да поръсите с пресен магданоз или копър.
Напиши коментар