Прясно зеле с ориз на фурна
Необходими продукти:
1 ч. ч. ориз
1/2 прясна зелка
2 глави лук
1 морков
2 домата или 1 ч. ч. домати от консерва
1 дафинов лист
4-5 с. л. олио
Сол
1 ч. л. червен пипер
Чубрица и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. къри по желание
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на дребни парченца, а моркова – на полукръгчета или кубчета.
Загрейте мазнина в тенджерка и задушете лука и морковите. След това сложете зелето и добавете сол. Оставете да се задушава, сложете червения пипер и долейте около 3 чаени чаши гореща вода. След около 10 минути добавете ориза и по преценка добавете още около чаша вода. Оставете ястието да ври на слаб огън, като често разбърквате.
Малко преди края на варенето добавете обелените и нарязани домати, черния пипер, чубрицата, лютата подправка и кърито. Оставете да поври още няколко минути.
След това прехвърлете ориза и зелето в намазнена тава и го сложете леко да се запече в предварително загрята фурна.
Напиши коментар