Регионалният исторически музей /РИМ/ и Медицинският университет /МУ/ в Плевен ще отворят широко вратите си за посетители тази вечер и ще се включат в 10-ата Европейска нощ на учените. Инициативата е мегасъбитие, което всяка година се провежда едновременно в повече от 300 града на Стария континент. То цели да подобри общественото разбиране за науката и да повиши ангажираността й към проблемите на обществото, съобщиха организаторите.
Откриването на Европейската нощ на учените в Плевен ще бъде в РИМ от 17,00 ч. Гостите на музея ще се запознаят с историята на земеделието в региона. Ще се пренесат във времето на отглеждане на полските култури в естествени условия на древното и средновековно земеделие – източници на прехрана и оцеляване. Ще съпреживеят бита, културата и начина на живот на древните българи от отдавна отминалите епохи с помощта на живата картина – фестивал в музея. В рамките на изложба на тема „Селскостопанските култури в античната и средновековна икономика“ ще бъдат представени различните култури, отглеждани по нашите земи, както и специфичните оръдия на труда от епохата на Античността и Средновековието. „Пътешествието“ през вековете ще стане с помощта на директора на РИМ д-р Володя Попов, доктор по история към Археологическия институт при БАН.
От 18,00 ч. до 20,15 ч. в Медицинския университет, зала „Амброаз Паре“ - ТЕЛЕЦ, учени от Института по фуражите и от университета ще запознаят посетителите с бобови култури и храни – една подценявана и забравена, но полезна традиция. Ще обяснят защо ООН провъзгласи 2016-а за Година на бобовите култури. Какви са предимствата и недостатъците от отглеждането и използването на бобовите култури? Какво е устойчиво земеделие и каква е ролята на бобовите култури за здравословното хранене на хора и животни? Може ли храната да бъде наше лекарство и др.
От 20,30 ч. до 23,00 ч. пак там доц. д-р Свилен Тутеков, Православен богословски факултет на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, и доц. д-р Теодора Вълова ще обяснят символите на сакралната храна. Ще предложат една друга гледна точка към храната и към нейния смисъл в християнската вяра и живот – преди всичко като благодарност към Бога и повод за изграждане на отношения на взаимност и любов – на жертвено съществуване със и заради другия.
Проектът се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри” и цели да повиши обществената осведоменост в сферата на образованието, научните изследвания и иновациите и да разшири достъпа на гражданите до ползите от научната дейност, като по този начин въвлече науката и обществото в едно взаимно сътрудничество.
Напиши коментар