Печени кюфтета с ароматно картофено пюре

печени кюфтета

Колкото и много видове кюфтета да сте хапвали, все някой вариант не сте опитвали. Традиционно кюфтетата в българската кухня се приготвят пържени или на скара. За да бъдат по-здравословни, ви предлагаме този път да ги опечете на фурна. А за да стана по-ароматни добавете към каймата два вида лук, 1-2 скилидки чесън, пресен магданоз, чубрица и черен пипер. Към тези приятно ухаещи кюфтета сервирайте за гарнитура ароматно картофено пюре, което сте подправили със сметана, пера лук, черен пипер и пресен копър.

 

Необходими продукти:

За кюфтетата:

1 кг кайма (свинска или смес)

1 глава кромид лук

2-3 стръка зелен лук

1-2 скилидки чесън

2 яйца

2 филии сух хляб

Пресен магданоз

2 щипки чубрица

1 ч. л. червен пипер

1 с. л. галета

 

За пюретo:

1 кг картофи

80 г краве масло

150 мл. готварска сметана или прясно мляко

Сол на вкус

Пера от зелен лук

Щипка черен пипер

Пресен копър по желание

 

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се режат на не много големи кубчета. Слагат се в тенджера с вода, в която има щипка сол и няколко капки олио. През това време перата зелен лук пюрето се измиват и се режат на ситно.

Кромидът и зеленият лук за кюфтетата също се нарязва на съвсем дребно. Каймата се слага в купа и към нея се добавят подправките, хлябът, напоено с вода и изцеден, и галетата. Яйцата се чукват едно по едно в отделна купичка, за да проверите дали не са развалени и ако са добре, се слагат в каймата.

Всичко се разбърква много добре. От каймата се оформят кюфтета, които се подреждат в намазнена тавичка или застлана с хартия за печене. Броят зависи от това колко големи ги правите. Тавата се слага в загрята на 180 градуса фурна.

Когато картофите се сварят, се отцеждат и се слагат в купа. Слагат се маслото, сметаната или прясното мляко и подправките и сместа се пасира. Накрая се добавят лукът и нарязаният на ситно копър. Ако има нужда от още сол, се добавя.

Когато сервирате, сложете малко от картофеното пюре на дъното  на чинията, а отгоре подредете няколко печени кюфтета. Добавете няколко капки от соса, който са пуснали от тавата, и украсете с нарязани пера лук или магданоз.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори