Пъстървата и мряната живеят в горните течения на реките, където температурата е по-ниска и водата е по-богата на кислород. Тези два вида риби могат да виреят само в чиста вода и ако изчезнат, това означава, че водата е замърсена. Пъстървата е обичана заради деликатния си вкус, най-често се пече на скара, във фолио или в тава. За мряната любителите на рибни ястия казват, че е най-вкусна пържена.
Необходими продукти:
2 цели пъстърви, изкормени и почистени
1 супена лъжица зехтин
1-2 щипки смлян черен пипер
1 лимон
1/2 кромид лук, тънко нарязан
1-2 скилидки чесън
2 стръка пресен розмарин
2 стръка прясна мащерка
морска сол
Начин на приготвяне:
Нарежете половинката лимон на тънки резенчета, а другата половина оставете за гарниране при сервирането. Изберете лук, който е с по мек вкус, например червен или бял. Нарежете половин глава лук на много тънки резенчета.
Загрейте скара до висока температура.
Разтрийте външната страна на всяка пъстърва щедро със зехтин и поръсете с морска сол. Поръсете вътре в кухината със сол и черен пипер.
Поставете резените лимон и лук във всяка пъстърва. Добавете към плънката пресован чесън, стръкче розмарин и стръкче мащерка.
Поставете пъстървата директно върху скарата, която сте омазнили леко. Гответе докато кожата покафене - по 6 до 7 минути на страна, обръщайки рибите веднъж.
Сервирайте рибите цели с резен лимон.
Напиши коментар