Обикновено сме свикнали да ги пържим или ги мятаме във фурната за по-бързо. Топено сирене слагаме, само ако ни е останало случайно в хладилника. А какво би станало, ако смесите баналните картофи с още по-баналните тиквички и добавите гъбки и топено сирене за разкош - опитайте и ще видите!
Пресни картофи и тиквички с топено сирене
Необходими продукти:
1,5 кг пресни картофи
2 тиквички
200 г пресни гъби
200 г пушено топено сирене или друго топено сирене
1 ч. л. сушен риган
1 с. л. краве масло
2 с. л. олио
черен пипер на вкус
сол на вкус
1 връзка копър
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и слагат във вряща подсолена вода. Варят се около 15 минути. След това се отцеждат от водата и при тях се слага една супена лъжица краве масло. Разбъркват се, смесват се с нарязания на ситно копър и се изсипват в тавичка.
Гъбите се режат на филийки и се запържват леко в малко олио, като се подправят с черния пипер и ригана. След като се запържат, се изваждат от тигана.
В същия тиган се запържват и тиквичките, които са предварително измити и нарязани на тънки кръгчета или на кубчета. Когато тиквичките поомекнат, към тях се прибавят гъбите и пушеното топено сирене. Можете да ползвате и натурално топено сирене или топено сирене с гъби или с подправки. След като сиренето се разтопи, махаме тигана от котлона и с получената смес заливаме картофите. По желание може да използвате и други подправки, например розмарин, който е подходящ за картофите.
Наливаме малко вода в тавата и запичаме в предварително загрята фурна до образуването на златиста коричка. Сервирайте с пресните домати или със зелена салата.
Daisy
20.05.2024 • 09:08 ч.Баба ви все с розмарин си е подправяла манджите...