Есента идва не само с миризмата на печени чушки, а и с чара на сезонните плодове, които дават много възможности за приготвянето на вкусни домашни десерти. Можете да се възползвате от изобилието на ябълки, круши, грозде, смокини, сливи и др.
Необходими продукти:
9-10 бр. маслени бисквити
80 г разтопено масло
300 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
7-8 смокини
Листа мента
5 с. л. пудра захар
зърна червено грозде
бадеми или орехи по желание
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на пясък. Смесете ги с разтопеното масло и ги разбъркайте.
На дъното на десертните чаши сложете по две супени лъжици от сместа.
С помощта на миксер или телена бъркалка разбийте заквасената сметана и захарта. Когато стане на пухкава смес, добавете маскарпонето и отново разбъркайте.
Измийте и нарежете смокините на едри парчета.
Над подложката от бисквити сложете малко количество от крема. Допълнете с няколко парчета смокини и отново сложете от крема. Може да направите няколко слоя, като между тях поръсвате от бисквитената смес и слагате от смокините. Отгоре гарнирайте с разрязани смокини. Можете да използвате за украса цели зърна грозде, листа мента и ядки по избор.
Охладете крема с маскарпоне, заквасена сметана и смокини в хладилник за няколко часа, преди да го сервирате.
Напиши коментар