Кекс с ягодово сладко

кекс с ягоди

Освен вкусни, ягодите са и полезни. Благодарение на състава си, те имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. При умерена консумация имат общо лечебен ефект върху организма. Те спомагат за нормализиране на обмяната на веществата и подобряване на функционирането на вътрешните органи. Ягодата е богата на витамин С и имат високото съдържание на витамин В6 (фолиева киселина), което е по-голямо, отколкото в гроздето и малините. Благодарение на съдържанието на полизахариди и органични киселини, ягодите помагат за нормализиране на състава на чревната микрофлора. Съдържащият се в него пектин действа ефективно срещу запек. Ягодите активират обмяната на веществата, стимулират организма да поднови клетките по-бързо, затова ги определят като природен еликсир на младостта. Ягодите помагат за разграждането на мазнините и нормализират нивата на кръвната захар.

Необходими продукти:

 

1 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

2 яйца

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. ванилия

1/2 ч.ч. орехи

200 г сладко от ягоди

за украса:

150 г пресни ягоди

2 с.л. ягодов топинг

Начин на приготвяне:

Всички продукти се разбиват с миксер последователно. Първо се разбиват захарта и яйцата, след това към тях се прибавят сухите съставки, олиото и ванилията. Накрая се прибавят смлените орехи и ягодовото сладко. Сместа се разбърква с лъжица и се изсипва в намазана с олио и посипана с брашно форма за кекс.

Десертът се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато изстине, се изважда от формата. Украсява се с нарязани на ивици ягоди и се посипва с ягодов топинг или със сладко.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори