Предимствата на рибните ястия са безброй. Ненаситените мастни киселини в рибата намаляват лошия холестерол, понижават кръвното налягане, укрепват имунната система и помагат на щитовидната жлеза да функционира нормално. Те дори намаляват риска от депресия и болестта на Алцхаймер. Ето защо имаме всички основания да готвим често риба.
Речните риби са важна част от българската кухня, като се използват за приготвяне на различни ястия. Те са предпочитани заради вкуса им, както и заради достъпността им в много райони. Някои от най-популярните видове са шаран, толстолоб, сом, мряна, щука, пъстърва и др. Речните риби се ценят за своите вкусови качества и хранителна стойност, като предоставят разнообразие от възможности за кулинарна обработка. Щуката е едра хищна риба, широко разпространена в нашите води. Тя има нежно месо и може да се използва за пълнене, запеканки, както и за рибена чорба. Вкусна е също пържена или панирана.
Продукти:
4 рибни филета по избор
1 белтък
2 с. л. царевично брашно
2 с. л. галета
1 ч. л. куркума
2 с. л. лимонов сок
Олио или зехтин
Сол и черен пипер на вкус
1 лимон
Начин на приготвяне:
Рибните филета се измиват, отцеждат се и леко се подсушават.
Приготвя се сместа за паниране като галетата, царевичното брашно, куркумата, солта, черният пипер, лимоновият сок и зехтинът се смесват.
Отделно белтъкът се разбива на пяна.
Рибните филета се потапят последователно в белтък, панировка и пак в белтък. Пържат се в предварително сгорещена мазнина в тиган или се запичат на грил тиган, намазан с малко олио.
Сервирайте с гарнитура от варени картофи и пресни зеленчуци. Във всяка чиния добавете и резенче лимон.
Напиши коментар