Рецепти за домашни гозби и печива със свинска мас

Кавърма със свинско месо, лук и гъби

кавърма

Свинската мас е била широко разпространен продукт в българските домове в миналото. Освен че се е използвала за производството на домашен сапун, с нея са се приготвяли много традиционни нашенски ястия, че и десерти. В по-нови времена тя беше изпаднала незаслужено в немилост, защото й се приписваха само отрицателни качества. Днес популярността на свинската мас отново се възвръща благодарение на доказаните полезни свойства и съвместимостта й с определени хранителни режими. В повечето рецепти свинската мас се използва за готвене, пържене или печене вместо масло. Специфичният й химичен състав я прави идеална за приготвяне на хрупкави пържени храни като пиле или риба. Яйцата също стават вкусни, но на слаб огън и задължително в тиган с незалепващо покритие. Много е подходяща за пържени картофки.

Кавърма със свинско месо, лук и гъби

Необходими продукти:

800 г свинско месо – плешка или врат

3-4 глави лук

250 г пресни гъби или 1 буркан маринован

2 червени чушки

50 мл. червено вино

1 с. л. доматено пюре

2 домата или от консерва

сол

черен пипер - на вкус

1 с.л. пушен червен пипер

2 с. л. свинска мас

1 ч. ч. зеленчуков бульон

Щипка сушена мащерка

1 дафинов лист

Сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на средно големи, приблизително еднакви по големина парчета и запържете в зехтина.

Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Измийте добре гъбите и ги нарежете на филийки. Обелете два домата и почистете чушките, нарежете ги на малки парчета. Можете да ползвате домати от консерва и замразени чушки, ако нямате пресни.

Загрейте свинската мас и запържете месото до златисто-кафяв цвят, като периодично разбърквате, добавете гъбите и чушките и гответе още 5 минути. Извадете месото и в същия съд в отделилата се мазнина от месото изпържете лука до златисто. Върнете при него запърженото месо и поръсете с червения пипер. Разбъркайте и веднага добавете доматите. Сложете сол, дафинов лист и черен пипер. Гответе на средна температура няколко минути.

През това време смесете виното и доматеното пюре и ги разбъркайте. Най-добре това може да стане в бурканче, което да разклатите. Изсипете сместа в ястието, добавете бульона, разбъркайте и сложете капака. Задушавайте 30-40 минути на средна степен на котлона. Периодично разбърквайте, за да не захване на дъното.

Гответе свинската кавърма докато почти се изпари течността. Накрая поръсете с мащерка и магданоз. Сервирайте с пресен хляб и хубаво червено вино.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори