Свинската мас е била широко разпространен продукт в българските домове в миналото. Освен че се е използвала за производството на домашен сапун, с нея са се приготвяли много традиционни нашенски ястия, че и десерти. В по-нови времена тя беше изпаднала незаслужено в немилост, защото й се приписваха само отрицателни качества. Днес популярността на свинската мас отново се възвръща благодарение на доказаните полезни свойства и съвместимостта й с определени хранителни режими. В повечето рецепти свинската мас се използва за готвене, пържене или печене вместо масло. Специфичният й химичен състав я прави идеална за приготвяне на хрупкави пържени храни като пиле или риба. Яйцата също стават вкусни, но на слаб огън и задължително в тиган с незалепващо покритие. Много е подходяща за пържени картофки.
Кавърма със свинско месо, лук и гъби
Необходими продукти:
800 г свинско месо – плешка или врат
3-4 глави лук
250 г пресни гъби или 1 буркан маринован
2 червени чушки
50 мл. червено вино
1 с. л. доматено пюре
2 домата или от консерва
сол
черен пипер - на вкус
1 с.л. пушен червен пипер
2 с. л. свинска мас
1 ч. ч. зеленчуков бульон
Щипка сушена мащерка
1 дафинов лист
Сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на средно големи, приблизително еднакви по големина парчета и запържете в зехтина.
Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Измийте добре гъбите и ги нарежете на филийки. Обелете два домата и почистете чушките, нарежете ги на малки парчета. Можете да ползвате домати от консерва и замразени чушки, ако нямате пресни.
Загрейте свинската мас и запържете месото до златисто-кафяв цвят, като периодично разбърквате, добавете гъбите и чушките и гответе още 5 минути. Извадете месото и в същия съд в отделилата се мазнина от месото изпържете лука до златисто. Върнете при него запърженото месо и поръсете с червения пипер. Разбъркайте и веднага добавете доматите. Сложете сол, дафинов лист и черен пипер. Гответе на средна температура няколко минути.
През това време смесете виното и доматеното пюре и ги разбъркайте. Най-добре това може да стане в бурканче, което да разклатите. Изсипете сместа в ястието, добавете бульона, разбъркайте и сложете капака. Задушавайте 30-40 минути на средна степен на котлона. Периодично разбърквайте, за да не захване на дъното.
Гответе свинската кавърма докато почти се изпари течността. Накрая поръсете с мащерка и магданоз. Сервирайте с пресен хляб и хубаво червено вино.
Напиши коментар