Супите са важна част от храненето и рецептите за тях са много разнообразни. Според основните продукти в тях се приготвят месни, рибни, зеленчукови и млечни супи. Разновидностите им се отличават и през различните периоди на годината, защото в тях се използват сезонни зеленчуци.
Всяка европейска страна има свои рецепти, които се приготвян най-често в домакинствата. Австрийците и унгарците готвят засищаща супа гулаш, турците са известни със своята шкембе чорба, в Алпите можете да хапнете гореща млечна супа, а руснаците и украинците ще ви почерпят с борш. Много хора възприемат борша като постна супа, но вариантът с месо е още по-засищащ и много вкусен.
Необходими продукти:
1 средна зелка
400-500 г свинско месо
2 картофа
1 морков
1 глава цвекло
1-2 глави лук
магданоз
5-6 с.л. олио
сол
черен пипер на вкус
заквасена сметана
Начин на приготяне:
Сваряваме месото, нарязано на парчета и го оставяме настрани.
Зелето се нарязва на ивици. В дълбока тенджера се слага бульона от варенето на месото и се долива още вода. Слага се зелето и се оставя да ври почти до омекването му. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и се добавя сол на вкус. Месото се връща в тенджерата. Поръсва се и черния пипер. Вари се до готовност на месото и картофите.
През това време лукът се нарязва на дребно, а морковът и цвеклото се нарязват на тънки ивички. Загрява се олиото в тиган и се запържва цвеклото за десетина минути. Разбърква се добре и се добавят морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-6 минути.
Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно още около 10 минути. Котлонът се изключва и боршът се поръсва със ситно нарязания пресен магданоз или със сух магданоз.
Супата се сервира гореща, а във всяка чиния или купичка добавяме по една голяма лъжица заквасена сметана. По желание поръсете отгоре с пресен магданоз или копър.
Напиши коментар