Борш с месо

Много хора възприемат борша като постна супа, но вариантът с месо е още по-засищащ и много вкусен

борш с месо

Супите са важна част от храненето и рецептите за тях са много разнообразни. Според основните продукти в тях се приготвят месни, рибни, зеленчукови и млечни супи. Разновидностите им се отличават и през различните периоди на годината, защото в тях се използват сезонни зеленчуци. 

Всяка европейска страна има свои  рецепти, които се приготвян най-често в домакинствата. Австрийците и унгарците готвят засищаща супа гулаш, турците са известни със своята шкембе чорба, в Алпите можете да хапнете гореща млечна супа, а руснаците и украинците ще ви почерпят с борш. Много хора възприемат борша като постна супа, но вариантът с месо е още по-засищащ и много вкусен.

 

Необходими продукти:

1 средна зелка

400-500 г свинско месо

2 картофа

1 морков

1 глава цвекло

1-2 глави лук

магданоз

5-6 с.л. олио

сол

черен пипер на вкус

заквасена сметана

 

Начин на приготяне:

Сваряваме месото, нарязано на парчета и го оставяме настрани.

Зелето се нарязва на ивици. В дълбока тенджера се слага бульона от варенето на месото и се долива още вода. Слага се зелето и се оставя да ври почти до омекването му. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и се добавя сол на вкус. Месото се връща в тенджерата. Поръсва се и черния пипер. Вари се до готовност на месото и картофите.

През това време лукът се нарязва на дребно, а морковът и цвеклото се нарязват на тънки ивички. Загрява се олиото в тиган и се запържва цвеклото за десетина минути. Разбърква се добре и се добавят морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-6 минути.

Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно още около 10 минути. Котлонът се изключва и боршът се поръсва със ситно нарязания пресен магданоз или със сух магданоз.

Супата се сервира гореща, а във всяка чиния или купичка добавяме по една голяма  лъжица заквасена сметана. По желание поръсете отгоре с пресен магданоз или копър.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори