Гъби с бял сос

Лека вечеря, след тежките празнични трапези

гъби с бял сос

След тежките и питателни софри е добре хранителният режим да е по-лек и да включва млечнокисели продукти, които са много полезни за организма. Това е моментът да си спомните, че тараторът не е само лятна супа. Добавяйте по една-две лъжици кисело мляко и към готвените ястия, например към постна мусака, зеленчукова запеканка или гриловани тиквички. Гъбите могат донякъде да заменят месото, затова можете да включите в менюто си някоя съвсем проста гъбена гозба.

Гъби с бял сос

 Необходими продукти:


400 г печурки

1 глава кромид лук

1-2 скилидки чесън

2-3 с. л. олио

сол

 
за соса:

30 г краве масло

1 с. л. олио

1 чаена чаша гъбен бульон от 1 кубче

1 с. л. лъжица брашно

2 супени лъжици сметана

сол
млян черен пипер

пресен магданоз 


Начин на приготвяне:


Изчистваме, измиваме и нарязваме гъбите на филийки. Задушаваме ги със ситно нарязания лук в малко олио в дълбок тиган или тенджера.

Отделно приготвяме бял сос, като запържваме леко брашното в кравето масло, разреждаме внимателно с бульона, който трябва да е на стайна температура. Можете да използвате гъбен или зеленчуков бульон. Добавяме мления черен пипер. Заливаме с този сос гъбите и задушаваме, докато станат напълно готови. Ако ви се стори гъст, сосът може да се разреди с гореща вода. Прибавяме сметаната и загряваме, без да позволим да кипва. Ако искате да е по-диетично, можете да пропуснете сметаната и вместо краве масло за соса да използвате растително масло.

При сервиране върху гъбите с бял сос поръсете нарязан на ситно пресен магданоз.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори